Enviat per: annacarpena | 29 Març 2009

Lligant caps

Us heu parat mai a pensar en tot el que està passant amb les noves eines del Web 2.0?

Elles fan que la informació corri ràpidament d’un lloc a cap a l’altre, que tots estiguem informats, que tots poguem compartir el que ens agrada; que siguem una miqueta més coneixedors del que volem.

Tot aquest gran procés d’informació, de discussió, d’interacció entre usuaris d’Internet es produeix dins les xarxes socials. Una estructura formada per persones que tenen uns gustos o unes aspiracions similars, unes persones que malgrat no es coneguin personalment poden parlar d’allò que els interessa i aprofitar els coneixements tant d’un com de l’altre.

Hi ha eines com els blogs on els usuaris poden crear entrades d’allò que els interessa, és com una diari digital, on es publiquen continguts propis. Amb ell es poden establir interaccions entre altres usuaris que també s’interessin pel tema i també poden adreçar-se a pàgines similars publicades a l’entrada per afegir-hi més informació. Un bon blog s’ha d’anar actualitzant i es pot anar acotant dins d’un àmbit temàtic concret. Si és així els usuaris interessats poden rebre els continguts nous del que els interessa i estar més informats (via sindicació de continguts).

El microblog és una altra eina de comunicació, més curta i més ràpida. Aquesta està conectada permanentment amb els usuaris i no necessiten conectar-se expressament a cap web per saber què fan les persones que van seguint. Reben al mòvil les novetats i poden crear diàlegs gràcies a aquesta eina; així poden conèixer les opinions i poden informar als altres del que els hi passa o el que estan veient i creuen important explicar.

El podcasting és l’eina sonora per excel·lència; gràcies a ella podem distribuir continguts sonors, gràcies també a la sindicació de continguts. Aquests poden ser produïts pels mateixos usuaris o pels mitjans de comunicació. Els oients poden escollir continguts més específics d’allò que els interessa, o poden també crear-los.

Tots aquests nous sistemes han creat un fet emergent: el periodisme ciutadà. És aquí on ens preguntem pels mitjans de comunicació; també és cert que hauriem de fer referència a totes les altres eines.

Ara tots podem escriure blogs, crear continguts, publicar podcasts, etc…informar. És més, els usuaris veuen que els emissors es troben a un nivell més accessible i poden fer-los més casos que no els mitjans de comunicació convencionals.

Per això, aquests mitjans han de seguir el tren, han de formar part del món digital; certament no podran ser tant específics com alguns continguts creats pels usuaris, però han de ser la referència veritable de les informacions. Han de crear continguts verídics, ser l’arrel dels continguts dels altres usuaris, amb la possibilitat d’interacció amb totes les eines del Web 2.0.

Els ciutadans poden crear temes que els interessin o que creguin que poden ser útils pels altres usuaris. Ara poden ser font d’informació, però crec que ens hem de basar en els mitjans convencionals perquè normalment els usuaris normals no contrasten la informacií i, si s’utilitzen poden crear errors molt grans. Tot i així, com a intel·ligència col·lectiva, pot ser un gran pas per a la discussió, el coneixement de continguts específics i el que passa en moments de crisi, tals com atemptats, terratrèmols, etc.

Aquí acabem l’assignatura de Nous Formats Digitals. Hem resumit el panorama actual de les xarxes socials i el Web 2.0. Aquests han estat els temes de discussió en aquesta matèria. Ara bé, aquest blog no està acabat.

Anuncis

Responses

  1. Anna!! He anat seguint el teu bloc!! m’ha agradat molt la veritat!!! Amb unes fotos molt encertades!!! Un petó!!

  2. Jo també estic d’acord Anna!bona redacció i una bona connexió de les idees! segueix així!


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Categories

%d bloggers like this: